Naar boven
MENU
MENU

Hoge Raad schept duidelijkheid voor het ontvangen van inkomensafhankelijke combinatiekorting bij co-ouderschap

In de echtscheidingspraktijk zien we steeds vaker een meer gelijke zorgverdeling voor de kinderen. Het zo genoemde Co- Ouderschap. Is Co Ouderschap alleen een benoeming voor een 50/50 verdeling of mag u een verdeling van 40/60 ook een Co-ouderschap genoemd worden?

Deze vraag is tevens belangrijk bij het verkrijgen van de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dit is een belastingkorting (bij inkomen uit arbeid) van maximaal € 2.534 (2022) indien u de zorg voor een kind hebt voor gemiddeld drie dagen per week.

De Hoge Raad is de hoogste rechter in Nederland op het gebied van civiel recht, strafrecht en fiscaal recht.   De Hoge Raad heeft recent bepaald dat co-ouders beiden de inkomensafhankelijke combinatiekorting kunnen genieten als zij de zorg voor kinderen gelijk verdelen in een duurzaam ritme. Aan dit criterium is doorgaans voldaan als een kind behoort tot het huishouden van een van de ouders, en het kind gedurende ten minste 6 maanden van het jaar ten minste 3 dagen per week verblijft in het huishouden van de andere ouder. Die periode van 6 maanden hoeft niet een aaneengesloten periode te zijn. Dat heeft de Hoge Raad bepaald.