MENU
MENU

Naam wijzigen

Wijzigen van de voornaam

Een verzoek tot wijziging kan om uiteenlopende redenen worden verzocht. Soms verwijst de voornaam naar een bepaald geloof of religie wat niet meer wordt gepraktiseerd. Een andere reden kan zijn dat de voornaam verwijst naar een persoon waarmee de relatie sterk bekoeld is.

 

Het wijzigen van een voornaam kan alleen als daar “gewichtige redenen” voor bestaan. Verzoeken tot het wijzigen van een voornaam dienen te worden behandeld door een rechter en kunnen alleen door een advocaat worden ingediend. Zodra de rechtbank het verzoek tot naamswijziging toewijst, wordt de beslissing verwerkt en ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

 

Wijziging Van de achternaam

Het wijzigen van de achternaam gaat anders dan die van de voornaam. Een verzoek om de achternaam te wijzigen gaat middels een verzoek bij Justis. Justis beslist namens de secretaris van Veiligheid en Justitie op een verzoek tot het wijzigen van een achternaam. Voor het wijzigen van een achternaam gelden strenge eisen. Deze zijn vastgesteld in het besluit Geslachtsnaamwijziging.

Mocht u behoefte hebben aan een nadere toelichting of bijstand in een soortgelijke kwestie, neem dan vrijblijvend  contact met ons op.