Naar boven
MENU
MENU

Trouwen in de beperkte gemeenschap van goederen

Gaat u trouwen of bent u getrouwd na 1 januari 2018 en heeft u geen huwelijkse voorwaarden bij een notaris afgesloten, dan bent u in beperkte gemeenschap van goederen gehuwd.

Dit geldt ook wanneer u een geregistreerd partnerschap aangaat. De situatie waarbij al het vermogen van beide partners op één hoop werd gegooid is hiermee op de schop gegaan. Maar wat houdt dit nu voor u in?

Beperkte gemeenschap van goederen.

De beperkte gemeenschap van goederen houdt in dat privébezittingen en schulden die u had vóór het huwelijk, ook tijdens het huwelijk van u privé blijven. Bij schenkingen en erfenissen maakt het met de komst van de beperkte gemeenschap van goederen niet meer uit of deze is ontvangen voor of tijdens het huwelijk, deze blijft ook van u privé. Alle bezittingen en schulden die u en uw partner al gezamenlijk hadden of hebben opgebouwd tijdens het huwelijk worden gemeenschappelijk en dienen gezamenlijk verdeeld te worden. Het maakt hierbij niet uit of de andere partner van deze bezittingen of schulden afwist. Vastleggen bezittingen en schulden Wanneer u gaat trouwen is het erg belangrijk dat u vastlegt welke bezittingen en schulden van u zijn en welke van uw partner zijn.

Scheiden

Mocht u gaan scheiden dan is dit nodig om te bepalen welke bezittingen van u zijn. Ook tijdens het huwelijk dient bijgehouden te worden welke bezittingen en schulden van u zijn en welke van uw partner. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld bankafschriften, aankoopnota’s en notariële akten te bewaren. Wanneer u dit niet doet, en het huwelijk mondt uit in een scheiding, dan ziet de rechter alle bezittingen en schulden als gemeenschappelijk en worden deze bij helfte verdeeld. U heeft dan geen recht meer op uw eigen deel. Het draait dan ook allemaal om een ijzersterke administratie. Eigen woning of onderneming Wanneer u óf uw partner in het bezit is van een eigen woning of onderneming dan wordt aangeraden om uw persoonlijke situatie te bespreken om te bekijken wat voor u de beste optie is. Op die manier komt u niet voor verrassingen te staan.

Alternatief

Bent u het niet eens met de beperkte gemeenschap van goederen of wilt u zelf beslissen op welke manier u uw bezittingen en schulden verdeeld? Dan kunt u ervoor kiezen om te huwen op basis van huwelijkse voorwaarden. U kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om te huwen in de oude algehele gemeenschap van goederen van vóór 2018.