MENU
MENU

Gerechtelijke vaststelling van het vaderschap

Gerechtelijke vaststelling van het vaderschap is een laatste redmiddel om een familierechtelijke band tot stand te brengen tussen de biologische vader en het kind.

 Moeder weigert toestemming

Indien de moeder geen toestemming wil geven voor de erkenning, kan aan de rechtbank worden gevraagd de toestemming van de moeder te vervangen door de toestemming van de rechtbank. Indien de man de biologische vader van het kind is, wordt deze toestemming in de meeste gevallen  gegeven. Alleen indien de erkenning niet in het belang van het kind is, zal de rechtbank het verzoek afwijzen.

Vader wil niet meewerken

In het geval de biologische vader niet mee wil werken aan erkenning, kan de moeder de rechtbank verzoeken het vaderschap vast te stellen. Bijvoorbeeld omdat de man die het kind verwekt heeft, weigert het kind te erkennen of omdat de verwekker van het kind overlijdt voordat erkenning heeft plaatsgevonden. De moeder kan het verzoek voor gerechtelijke vaststelling van het vaderschap doen tot 5 jaar na de geboorte van haar kind. Als de identiteit van de vermoedelijke verwekker nog niet bekend is, kan zij het verzoek indienen tot maximaal 5 jaar nadat de identiteit van de verwekker bekend is geworden. Voor een kind geldt geen termijn voor het indienen van een verzoek.

De gerechtelijke vaststelling vaderschap heeft terugwerkende kracht tot de geboorte van het kind.

Ontkenning vaderschap

Daarnaast komt het voor dat de juridische vader niet ook de biologische vader is. Bijvoorbeeld wanneer een kind tijdens het huwelijk is geboren maar de echtgenoot van de moeder niet de biologische vader is. In dat geval kan de rechtbank worden verzocht het vaderschap van de echtgenoot te ontkennen en eventueel daarna het vaderschap van de biologische vader vast te stellen.

Wij kunnen u informeren en adviseren over de diverse mogelijkheden tot de vaststelling van het vaderschap.

Kom langs voor een vrijblijvend eerste gesprek. Neem contact met ons op om een afspraak te maken op ons kantoor in Waardenburg.