Naar boven
MENU
MENU

Verhuizen met de kinderen, toestemming andere ouder?

Het komt regelmatig voor dat nadat partijen uit elkaar zijn een van de ouders met de kinderen naar elders wil verhuizen. Wanneer beide ouders gezag hebben over de kinderen dan is er toestemming nodig van de andere ouder voor een dergelijke verhuizing.

Ouders zonder gezag maar met een omgangsregeling zagen vaak kinderen naar het andere kant van het land vertrekken zonder dat zij daar veel aan konden doen.

Recent is er een uitspraak geweest in kort geding van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden die ouders zonder gezag wat meer inspraak lijkt te geven op een dergelijke ingrijpende verhuizing.

In deze zaak waren ouders het er over eens dat de vader gezag zou krijgen. Voor dat dit was geregeld verhuisde moeder met kind 160 km verderop.

Het hof overweegt dat de moeder, omdat zij het eenhoofdig gezag heeft, de bevoegdheid heeft om over de woonplaats van de minderjarige te beslissen. Deze bevoegdheid wordt echter begrensd. De moeder heeft de plicht om een ingrijpende verhuizing vooraf met de vader te bespreken. Daarnaast dient zij er voor te zorgen dat de band tussen de minderjarige en de vader niet in het gedrang komt.

Het Gerechtshof concludeerde dat er onvoldoende zicht is op de belangen van het kind (4 jaar). In afwachting van een Raadsonderzoek dient er in de situatie van het kind zo min mogelijk te veranderen. Kind moet dus -tot nader beslissingen in de bodemprocedure- terug naar oude omgeving en zal bij vader verblijven zolang de moeder niet terug verhuist.

Nu maakt een zwaluw nog geen zomer maar er lijkt beweging in te komen dat ook ouders zonder gezag inspraak krijgen over de woonplaats van hun kinderen.